Nationale dankviering Heilige Titus Brandsma

Prentje H. Titus Brandsma

ze In grote dankbaarheid voor de heiligverklaring van pater Titus Brandsma O.Carm. door Paus Franciscus wordt er op zondagmiddag 22 mei in de Bossche Sint-Janskathedraal een Nationale Dankviering georganiseerd. Iedereen is van harte uitgenodigd deze plechtigheid mee te vieren. Aanvang van de plechtigheid is om 16.00 uur.

De pontificale eucharistieviering zal worden gecelebreerd door Willem Jacobus kardinaal Eijk in aanwezigheid van vele bisschoppen. Bisschop Gerard De Korte zal de homilie verzorgen. Prior-generaal, Pater Miceal. O’Neill vertegenwoordigt de internationale Orde der Karmelieten. Mgr. Dellagiovanna zal de ambassade van de Heilige Stoel in Nederland vertegenwoordigen. Daarnaast zullen ook familieleden en medebroeders en -zusters van pater Titus Brandsma de viering bijwonen.

Reliek

Aan het begin van deze plechtigheid zal een reliek van de heilige pater Titus Brandsma worden binnengedragen. De relikwie bestaat uit een stukje stof van een habijt van de heilige. De relikwie wordt tijdens de viering geplaatst  naast de buste van pater Brandsma en de urn met as uit het massagraf van Dachau. Vanaf 27 juli zal deze relikwie een plaats krijgen in de voet van het nieuwe beeld van Titus Brandsma wat op dit moment gemaakt wordt voor de Sint-Janskathedraal.

Nieuwe Titus Brandsma Hymne

Bij gelegenheid van de heiligverklaring is er door de Kerkelijke Instelling Sint-Gregorius (KISG) opdracht gegeven aan Chris Fictoor om een nieuwe Titus Brandsma Hymne te componeren. Deze hymne zal aan het begin van de eucharistieviering voor het eerst worden gezongen. De KISG stelt de partituren van deze hymne vrij beschikbaar aan alle kerkkoren. De Schola Cantorum, het koor van de Sint-Janskathedraal, zal de zang verzorgen. Zij zingen ook het beroemde gebed van Titus Brandsma “O, Jezus, als ik U aanschouw” met toonzetting van O. Gibbons, gecomponeerd bij gelegenheid van de zaligverklaring in 1985.

Gebedsprentje

Als herinnering aan de heiligverklaring is er een speciaal gebedsprentje gemaakt wat tijdens de viering zal worden uitgereikt. Het gebedsprentje zal ook naar de verschillende bisdommen worden verspreid. Download het gebedsprentje van de Heilige Titus Brandsma.

Livestream

De nationale dankviering is ook via de livestream te volgen op het YouTube-kanaal van de Sint-Janskathedraal: Sint-Jan Den Bosch – YouTube

 

Kijk ook naar het filmpje op katholiekleven.nl waarin twee karmelieten vertellen waarom hun ordegenoot Titus Brandsma nog altijd een grote inspiratiebron is

 

Delen