Start crowdfunding voor herstel kloostermuren Sint-Agatha

Burgemeester Hillenaer en Kruisheer Edgar Claes bij startsein crowdfunding restauratie Kloostermuur Sint Agatha
Burgemeester Hillenaer en Kruisheer Edgar Claes bij startsein crowdfunding restauratie Kloostermuur Sint Agatha

Gisteren, 21 juni,  gaf burgemeester Hillenaar (gemeente Land van Cuijk) het startsein voor een crowdfundactie voor restauratie van de oudste kloostermuren van Nederland.

Het klooster van Sint Agatha, bij Cuijk aan de Maas, wordt sinds 1371 bewoond door de Kruisheren. De indrukwekkende kloostermuren dateren vanaf de 16e eeuw. Om de muren te behouden, moeten ze op korte termijn gerestaureerd worden. De provincie Noord-Brabant financiert 70% van de kosten, mits de rest kan worden ingezameld.

Beeldbepalend en betekenisvol

De muren zijn voor het klooster beeldbepalend en betekenisvol. Het woord ‘klooster’ betekent immers ‘besloten plaats’: een ruimte waar het mogelijk is om even afstand te nemen van de drukte van alledag. Iedere dag genieten tientallen wandelaars in de kloostertuin van de stilte en geborgenheid binnen de bijzondere muren. Die zijn maar liefst 390 meter lang en bevatten 96.000 stenen, ofwel kloostermoppen. Het herstel van één kloostermop kost €6. Voor iedere steen die gedoneerd wordt, doet de provincie Noord-Brabant er 2,3 bij. Als velen één steentje bijdragen, blijven de oude muren ook voor toekomstige generaties behouden. Burgemeester Hillenaar  heeft met de overhandiging van een kloostermop aan Kruisheer Edgard Claes ‘het eerste steentje bijgedragen’.

Niet als nieuw

Muren van kloostermoppen zijn gemêleerd van kleur, omdat de stenen tijdens het bakproces niet allemaal even dicht bij het vuur lagen. Daar waar de kloostermuren al ingevallen zijn, wachten opgestapelde stenen op herstel van de breuken. Omdat veel voegwerk los zit, moeten honderden vierkante meters worden uitgekapt en opnieuw gevoegd. Gekozen is voor conserverende restauratie; de muren zullen er niet als nieuw uit gaan zien. De ’tand des tijds’ maakt deel uit van de schoonheid van de muren en zal ook na restauratie zichtbaar blijven, voor iedereen die het klooster bezoekt of passeert.

Flyer crowdfunding restauratie kloostermuur Sint Agatha

Ga naar de actiepagina

Delen