Comboni-zuster ontvangt International Women of Courage Award

Op 8 maart wordt in Washington de International Women of Courage Award uitgereikt aan zuster Alicia Vacas Moro door de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Anthony Blinken en first lady dr. Jill Biden.

De International Women of Courage Award, is een Amerikaanse onderscheiding die jaarlijks door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt uitgereikt aan vrouwen over de hele wereld die blijk hebben gegeven van leiderschap, moed, vindingrijkheid en bereidheid zich op te offeren voor anderen, vooral in het opkomen voor vrouwenrechten. De prijs is in 2007 ingesteld door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Condoleeza Rice en wordt ieder jaar uitgereikt op 8 maart, internationale vrouwendag. De uitreiking vindt dit keer digitaal plaats.

Zuster Alicia Vacas Moro, een geregistreerde verpleegster, had acht jaar lang een medische kliniek in Egypte, waar ze dagelijks 150 patiënten met een laag inkomen hielp bij het behandelen van hun kwalen. Ze verhuisde toen naar de bijbelse stad Bethanië om een ​​arme bedoeïenengemeenschap te helpen, vooral vrouwen en kinderen. Ze zette trainingsprogramma’s op voor vrouwen hen economische kansen boden die ze voorheen niet hadden. Ook richtte ze kleuterscholen op in bedoeïenenkampen, die een educatieve basis voor kinderen vormden. In een omgeving die werd bepaald door het Israëlisch-Palestijnse conflict, hielp zuster Alicia ook getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers. Ook in haar huidige rol als regionale coördinator voor de Comboni Sisters in het Midden-Oosten, blijft ze zich actief inzetten voor deze mensen.
Toen de COVID-19-pandemie Noord-Italië trof, vloog ze naar Italië om andere zuster-nonnen te helpen en te behandelen, niet afgeschrikt door extreem gevaar voor haarzelf.

Uitzending UISG
De UISG, de internationale unie van vrouwelijke generale oversten, verzorgt maandag 8 maart een livestream waarin de uitreiking rechtstreeks wordt uitgezonden. Na afloop is er een mogelijkheid tot gesprek met zuster Alicia.

 

Delen