Abdij Koningshoeven komt met speciale verkoopactie voor 15.000 kilo kaas

Kaasmakerij abdij Koningshoeven, Berkel-Enschot
Een van de broeders aan het werk in de kaasmakerij

De Kaasmakerij van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot heeft een kaasoverschot. Reden: de coronacrisis. De verkoop nam daardoor zodanig af dat er inmiddels 15.000 kilo onverkochte kaas in de kelders van het klooster ligt te rusten. Om de kaas alsnog te verkopen en inkomsten te genereren, zetten de broeders een actie op met cadeaupakketten.

“Die inkomsten uit onze kaasverkoop hebben we hard nodig”, vertelt broeder Isaac, prior van de abdij. “Niet voor onszelf, maar voor de bevolking van Ssanje in Oeganda die wij er altijd mee steunen. ”

Ondersteunen van sociale doelen

Het kaasmaken zit de broeders al jaren in de vingers. Ze produceren binnen de kloostermuren verschillende soorten kazen op basis van biologische geiten- en koemelk. Broeders Isaac: “Economisch rendement staat in ons ondernemerschap niet voorop. Al sinds de start van de Kaasmakerij steunen we met de opbrengsten onze sociale projecten in Ssanje, Oeganda. Daar moderniseren we een moeder-en-kindkliniek, nieuwe huisvesting voor de verpleegkundigen en uitbreiding van twee schoolgebouwen. Zo willen we ervoor zorgen dat de basisvoorzieningen in gezondheid en onderwijs voor de bewoners in die regio binnen handbereik liggen.” De bouwactiviteiten in Ssanje lagen door de coronacrisis een tijdje stil. Inmiddels hebben de bouwers er de draad weer opgepakt. “Maar er moet nog veel gebeuren”, weet broeder Isaac. “En daar kunnen we de opbrengsten uit onze Kaasmakerij goed voor gebruiken.”

Cadeaupakketten

Om de omzet een impuls te geven en ‘iets’ met die 15.000 kilo kaas te doen, bundelden de broeders de krachten met Frank Haagen en Thibaud van der Steen. Zij zijn van de platforms Breda Maakt Mij Blij en Tilburg Maakt Mij Blij. Ze schoten in de afgelopen maanden al meer ondernemers te hulp die door de coronacrisis met onverkochte voorraden bleven zitten. O.a. de norbertinessen van Sint-Catharinadal, die vanwege de coronacrisis met een flinke voorraad wijn bleven zitten. Door de actie waren er in enkele dagen duizenden flessen wijn verkocht.
Voor de broeders van Koningshoeven bedachten ze het plan om van de kaasvoorraad cadeaupakketten te maken, bestaande uit kaas, kaas met een fles La Trappe Trappist of nog grotere pakketten, ook inclusief biologische honing en kaaskoekjes. Ook de marketing van de cadeaupakketten nemen zij op zich. Broeder Isaac: “We zijn erg blij met hun initiatief om ons te helpen. We verwachten dat we daarmee de financiële ‘corona’schade beperkt houden. Belangrijker nog: we kunnen onze missie – het ondersteunen van de mensen in Ssanje – blijven voortzetten.”

Klikken en bestellen

Iedereen in Nederland kan in actie komen door een cadeaupakket te bestellen op www.bredamaaktmijblij.nl. Bestellingen kunnen vervolgens worden opgehaald bij de Kloosterwinkels van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot of Klooster Sint Catharinadal in Oosterhout. Laten versturen per post is ook mogelijk.

Delen