Jubileumboek over 50 jaar pastoraat voor schippers, kermis- en circusmensen

Salesiaan Bernhard van Welzens zegent de kermis in
Salesiaan Bernhard van Welzens zegent de kermis in

Op Tweede Pinksterdag vierde salesiaan en aalmoezenier Bernhard van Welzenes een vijfvoudig feest: zijn gouden priesterjubileum, zijn 50-jarig directeurschap van het Katholiek Sociaal en Cultureel Centrum (KSCC), zijn jubileum van het katholieke schipperswerk, het kerkschip bestaat 35 jaar en het KSCC bestaat 45 jaar. Als klap op de vuurpijl werd ook zijn jubileumboek ‘Onderweg in de Toekomst (50 jaar sociaal-pastoraal werk)’ gepresenteerd.

Het boek is een ode aan de sprankelende gemeenschap van schippers, kermismensen en circusmensen onder geestelijke leiding van hun aalmoezenier Bernhard van Welzenes. Een groot feest dus, waarin centraal stond waar het voor de jubilaris en de feestvierende instellingen om draait: de trekkende bevolking, de binnenvaartschippers, de mensen van de kermis, van het circus. Altijd voor ons onderweg met goederen, vertier en entertainment.

Gouden priester

Je ziet het de 80-jarige jubilerende priester niet aan, maar hij is nog zo bij de tijd als zijn iPhone (natuurlijk het laatste model). Twitter, Facebook, Instagram zijn bij hem kind aan huis. De zondagse mis gaat via een livestream de wereld rond, voorafgegaan door een wekelijkse podcast. Hij kijkt niet om, maar vooruit. Het hele jaar is hij onder zijn parochianen, de schippers, de mensen van de kermis, het circus.
Tachtigduizend kilometer zit hij in de auto en gaat hij aan boord bij schippers, drinkt hij koffie in de woonwagens, zegent hij kermissen, doopt hij circuskinderen in de piste, bezoekt hij een ziek lid van een botsautofamilie of steunt hij een zieke schipper. Tussendoor vliegt hij ook nog eens jaarlijks 50.000 kilometer naar onder meer Rome, Monaco waar hij kind aan huis is bij de prinselijke familie, bezoekt hij een bijeenkomst om de rijdende school internationaal te promoten. Altijd onderweg, maar toch altijd thuis voor diegenen die nooit thuis kunnen zijn. Een mens onder de mensen.

Feest en boekpresentatie

Tweede Pinksterdag was het zo ver: eindelijk stond Van Welzenes even stil tijdens het jubileumfeest. De opening werd gevierd met een feestelijke (openlucht) eucharistieviering, pal voor het jarige kerkschip. Aanwezig waren Van Welzenes’ medesalesiaan en de emeritusbisschop Ad van Luyn en onze provinciaal Wilfried Wambeke. Uit handen van Van Luyn kreeg Van Welzenes officieel het jubileumboek ‘Onderweg in de Toekomst (50 jaar sociaal-pastoraal werk)’ aangeboden.

Het jubileumboek is geschreven en samengesteld door de Nijmeegse journalist en schrijver Hans Jacobs. Wie interesse heeft in het boek kan contact opnemen met  Bernhard van Welzenes.

Bron: website Salesianen van Don Bosco

Lees ook het interview met pater Bernhard van Welzenes in een eerdere uitgave van de Missionaire Agenda

Pastoraat in parochies en voor speciale groepen is een van de werkzaamheden van religieuzen in deze tijd. Meer over het werk van religieuzen

Delen