450 jaar Martelaren van Gorcum

Nationale Bedevaart Martelaren van Gorcum Brielle Foto Peter van Mulken 2019
Nationale Bedevaart Martelaren van Gorcum Brielle. Foto: Peter van Mulken 2019

Op zaterdag 9 juli vindt in Brielle de Nationale Bedevaart plaats. Dit jaar wordt herdacht dat precies 450 jaar geleden in Brielle de Martelaren van Gorcum stierven vanwege hun geloof in de eucharistie en hun trouw aan de paus. Zij werden om het leven gebracht in de nacht van 9 juli 1572. De Nationale Bedevaart is altijd op de zaterdag het dichtst bij 9 juli. Dit jaar is 9 juli een zaterdag.

Vijftien religieuzen en vier wereldheren omgebracht

In dit herdenkingsjaar is er een grote deelname van Nederlandse bisschoppen. Ook de provinciaal van de franciscanen zal aanwezig zijn, evenals de norbertijner abt van de Abdij van Berne. De Martelaren van Gorcum waren wereldheren (bisdompriesters) en religieuzen: vier wereldheren, elf franciscanen, twee norbertijnen, een dominicaan, een augustijn. De provincie van de franciscanen in Nederland is vernoemd naar de HH. Martelaren van Gorcum. Ook nu deze recent fuseerde met de Vlaamse minderbroeders franciscanen heet deze ‘Provincie der Martelaren van Gorcum’.

De Nationale Bedevaart op 9 juli opent met een eucharistieviering die om 11.00 uur begint. Voor wie met het OV reist rijdt er een bus vanaf Rotterdam CS naar Brielle.

Wandelroute

Eerder dit jaar openden bisschop van den Hende en de burgemeester van Brielle een speciale wandelroute. Deze route verbindt de plek in Brielle waar de Watergeuzen op 1 april 1572 de stad binnenvielen met de bedevaartkerk van de HH. Martelaren van Gorcum. Op de wandelroute zijn tegels in de bestrating aangebracht en borden geplaatst met informatie en citaten. Beide zijn plekken met een historische betekenis, die veel vertellen over de geschiedenis uit die periode. In zijn toespraak bij de opening ging mgr. van den Hende daarop in: “Er is veel geweld. Er is veel onverdraagzaamheid. En zoals gezegd werden de martelaren in Brielle opgehangen. In datzelfde jaar 1572 waren er ook geestelijken uit Alkmaar die werden opgehangen. En ook in Roermond zijn kloosterlingen en geestelijken omgebracht.” Hij benadrukte in deze toespraak het belang van godsdienstvrijheid en de erkenning van de waardigheid van ieder mens, wat hij of zij ook gelooft.

Meer informatie over de martelaren van Gorcum en de Nationale Bedevaart

Delen