‘Franse’ zusters Sittard vieren 200-jarig jubileum

Een zuster van de Goddelijke Voorzienigheid werkzaam in de kraamzorg
Een zuster van de Goddelijke Voorzienigheid werkzaam in de kraamzorg

De zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Sittard vieren vanaf 26 september het 200-jarig bestaan van hun congregatie. Zondagmorgen is er een feestelijke eucharistieviering de Petruskerk in Sittard. Zondagmiddag wordt er ook een boek over de geschiedenis van de zusters in Nederland gepresenteerd en een expositie geopend.

De congregatie van de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid werd in 1822 in Créhen in Frankrijk opgericht. De ‘Franse zusters’ vestigden zich in 1903 in Limburg. In Herten, Grevenbicht en Montfort verrijzen dan de eerste kloostertjes. Twee jaar later vestigen zij zich ook in Sittard. Het door hen gebouwde klooster staat aan de basis van het RK Ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid. Dit ziekenhuis groeit in de loop van de jaren uit en geniet grote bekendheid. De ‘Franse zusters’ zijn vooral actief in de ziekenzorg maar ook in het (kleuter)onderwijs en de bejaardenzorg. Vanaf 1970 zijn ze ook buiten Limburg actief, o.a. in Heeg (Friesland), Deventer en Rotterdam. De nadruk van hun werkzaamheden ligt dan vooral op pastoraal en oecumenisch werk. Tegenwoordig werken en wonen de zusters alleen nog in Sittard, met name in de zorg voor ouderen.

Expositie

Na de openingsviering wordt zondagmiddag het boek ‘Geroepen en gezonden. Geschiedenis van de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen in Nederland (1903-heden)’ van historicus Antoine Jacobs gepresenteerd. Tevens wordt dan in cultuurcentrum De Domijnen de tentoonstelling ‘Een leven voor de zorg’ geopend. Deze expositie is gewijd is aan het leven en het werk van de zusters. Met objecten, foto’s, beeld- en geluidsfragmenten wordt ingegaan op de komst van de zusters naar Nederland, de stichting van de diverse kloosters en het werk van de zusters.

De geschiedenis van de Dochters en hun betekenis voor de regio wordt aan de hand van 7 gidsfiguren verteld, die de bezoeker persoonlijk aanspreken.

Als voorbeeld Mère Marie Hippolyte (Botsorhel 1859 – Créhen 1919)
Mon Dieu! De Franse overheid dreigt onze congregatie op te heffen! Wij gaan naarstig op zoek naar een veilige plek en houden een noveen tot dat doel. Door Gods voorzienigheid krijgen wij contact met pastoor Friant uit Doornik. Hij biedt aan ons te helpen kloosters te vestigen in België. Dit lukt en in 1900 openen wij de eerste huizen in België. Uitbreiding in het kloosterrijke België is moeilijk. Daarom wijken wij uit naar Nederland.

Terug naar het verleden
Dankzij de leden van de oral history groep van Sittards Verleden zijn er in de tentoonstelling ook interviews beschikbaar. Er zijn fragmenten te beluisteren van interviews met zusters en personeel dat in het ziekenhuis heeft gewerkt. Foto’s, documenten en objecten die door vooral door de orde ter beschikking zijn gesteld geven en goed beeld van 200 jaar geschiedenis van een leven voor de zorg.

De tentoonstelling is te zien tot en met 9 januari 2022. In die periode zijn er diverse rondleidingen, inleidingen en andere activiteiten in het museum.

Delen