Boek en video over 125 jaar ‘roze zusters’

cover Roze zusters bekennen kleur

De Congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding werd op 8 december 1896 gesticht door de heilige priester Arnold Janssen. Deze week bestonden zij dus 125 jaar.

De congregatie van slotzusters werd opgericht in het het Limburgse Steyl. Naast dat in Steyl is er in ons land ook een klooster in Utrecht. De congregatie staat ook wel bekend als de ‘roze zusters’, vanwege het roze habijt dat de zusters dragen, of ‘aanbiddingszusters’. Die kleur roze is volgens zuster Maria Confidens, moeder-overste van de gemeenschap in Utrecht,  “de liefdeskleur van de Heilige Geest” mede omdat de gebruikelijke sombere kleuren niet passen bij hun leven van liefde.

Arnold Janssen stichtte deze gemeenschap van slotzusters als ‘biddend thuisfront’ voor de ook door hem gestichte Missionarissen van het Goddelijk Woord (svd) en de actieve Missiezusters Dienaressen van de H. Geest (ssps).

Boek over de zusters in Steyl

Het Moederhuis in Steyl opende vanwege het jubileum bij uitzondering de deuren voor schrijfster Gertie Schouwenberg en fotograaf Adriaan de Roode. Dat resulteerde in het boek ‘Roze zusters bekennen kleur’. Het boek is verkrijgbaar bij de Heemkundige Kring Tegelen.  Er was zoveel belangstelling dat het boek momenteel al is uitverkocht. Er komt mogelijk een herdruk. Meer informatie

Wat achter de kloostermuren buiten zicht afspeelt, komt nu in beeld. De zusters zijn gefotografeerd tijdens hun bezigheden in de keuken, op kantoor, in de eetzaal, de linnenkamer en in de tuinen. Veel van het huishouden en onderhoud aan het immense klooster doen ze immers nog zelf. Van het zelf maken van kleding tot het maaien van het gras.

Over haar ervaringen bij de roze zusters vertelt Schouwenberg: “Het ging er gemoedelijk aan toe, maar mijn gesprekspartner zat wel achter tralies. Door corona was er ook nog eens plastic voor gespannen.” De schrijfster moet er zelf “niet aan denken zo opgesloten te zitten”, vertelt ze. “Maar de zusters vinden het heerlijk. Zij genieten van de rust, weg van alle drukte buiten. Toen ik een van hen vroeg wat ze zou doen als ze een week uit het klooster mocht, zei ze: ‘Hopen dat die week vlug voorbij is.’”

Fotograaf De Roode had stille, verlegen zusters verwacht. “Maar ze waren juist super enthousiast en er werd heel wat afgelachen. Dat had ik even niet zien aankomen.”

Video

Verspreid over vijf continenten zijn er 22 kloosters van roze zusters. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan is er ook een video gemaakt waarin zusters van over de hele wereld vertellen over hun missie en hun leven. De video eindigt met een boodschap van de generaal overste zuster Maria Magdalena.

Zie ook Klooster Cenakel

Delen