TBI-Masterclass – Belijdenissen als spirituele autobiografie

Augustinus’ Belijdenissen (Confessiones) gaan over zijn bekering. Hij herinnert zich dat hij als redenaar in het keizerrijk de belangen van de Romeinen behartigde, ook dat hij heel lang alleen maar uit is geweest op applaus. Maar sinds hij God gevonden heeft, hoeft dat niet meer. Hij schrijft zijn belijdenissen dan ook niet om zichzelf te rechtvaardigen, maar om zichzelf beter te leren kennen. Hij heeft ontdekt dat die twee samenhangen: het kennen van jezelf en het dieper leren kennen van God.
In deze collegereeks lezen we fragmenten uit de Belijdenissen. We gebruiken de Nederlandse vertaling: Aurelius Augustinus, Belijdenissen. Vertaald en ingeleid door G. Wijdeveld. U kunt ook de vertalingen gebruiken van W. Sleddens of van A. Sizoo.

Praktische informatie

Data: vrijdagochtend:
27 januari, 10 februari, 24 februari, 10 maart, 24 maart en 31 maart 2023
Tijd: 11 uur – 13 uur
Plaats: Erasmusplein 1, Nijmegen (Erasmusgebouw E12.06)
De masterclasses worden live gegeven. Voor wie niet in de gelegenheid is live aanwezig te zijn kunnen de masterclasses ook online gevolgd worden.

Begeleiding

Dr. Kitty Bouwman: PhD in de Theologie, promoveerde op een proefschrift over mystagogie bij Augustinus, en is werkzaam als geestelijk begeleider.
Prof. dr. Marc de Kesel: bijzonder hoogleraar Theologie, mystiek & moderniteit aan de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen.

Delen