Studieweek Mystiek 2022 over ‘De Evangelische Parel’

De jaarlijks terugkerende studieweek rond mystiek van het Titus Brandsma Instituut staat dit jaar in het teken van Die Evangelische Peerle (ook wel: ‘De Evangelische Parel’).

Rob Faesen S.J. zal dit jaar de Studieweek verzorgen van 4 tot en met 7 juli. Rob Faesen is hoogleraar aan de universiteit van Leuven en van Tilburg. Als geen ander kent hij de Evangelische Peerle.

Het anonieme werk Die Evangelische Peerle is een zestiende-eeuws meesterwerk uit de christelijke mystieke literatuur, dat een uitzonderlijk succes kende gedurende enkele eeuwen. Met verschillende edities en vertalingen, maar dan vergeten werd.

Die Evangelische Peerle ontstond in de omgeving van de Keulse kartuizers, die onder andere ook voor een Latijnse editie van Jan van Ruusbroecs werk zorgden, van Johannes Tauler en van Hendrik Herp.

De Peerle slaat de brug van de rijke middeleeuwse mystieke traditie naar de moderne tijd. Het boek is een verzameling van gebeden, meditaties en geestelijke oefeningen om de aanwezigheid van God in de mens op het spoor te komen.

Recent is er een nieuwe wetenschappelijke editie van gepubliceerd door Guido De Baere S.J. en een vertaling in hedendaags Nederlands door Dirk Boone en Jos Alaerts S.J.

Meer informatie over de Studieweek Mystiek vindt u hier

Delen