‘Maria Magdalena in kunstwerken’ – Lezing door Karin Haanappel

Naar aanleiding van de tentoonstelling rond Maria Magdalena in het Catharijneconvent (25 juni 2021 – 9 januari 2022) besteden we in het voorjaarsprogramma uitgebreid aandacht aan deze bijzondere en mysterieuze vrouw. Tijdens deze inspiratiemiddag wordt door de twee spreeksters nieuw licht geworpen op wie Maria Magdalena werkelijk was en op haar rol in het vroegste christendom.

‘De stem van Maria Magdalena klinkt’ – Lezing door Annine van der Meer

In 2010 is een evangelie vrijgegeven dat door Maria Magdalena zelf geschreven zou zijn. Het gaat om het Evangelie van Miryam de Migdala, de Geliefde Metgezellin van Jeshua. Welke nieuwe gezichtspunten biedt deze unieke tekst waaruit haar eigen stem klinkt? In hoeverre wordt het traditionele beeld over haar hierdoor gewijzigd en zelfs hersteld? En wat is de betekenis van haar woorden voor vrouwen en mannen van onze tijd? Dat zijn de vragen die in deze lezing aan bod komen.

‘Maria Magdalena in kunstwerken’ – Lezing door Karin Haanappel

In deze korte lezing neemt Karin Haanappel ons mee in de schitterende wereld van de kunstgeschiedenis. We zullen reizen door eeuwen met de focus op de verbeelding van Maria Magdalena door mannelijke én vrouwelijke kunstenaars. Laat je verrassen en geniet van de prachtige kunstwerken die deze fascinerende vrouw uitbeelden!

Karin Haanappel is kunsthistorica en docente kunst- en cultuurgeschiedenis, met een passie voor het weer in het licht zetten van vergeten vrouwelijke kunstenaars. Daartoe richtte ze in 2008 het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis op en in 2012 publiceerde ze hierover ‘Herstory of art’. Het is haar missie om wereldwijd een egalitaire kunstgeschiedenis uit te dragen. Voor meer info zie www.karinhaanappel.nl.

Deze inspiratiemiddag heeft plaats in de Lutherse kerk, met sfeervolle muzikale omlijsting en een feestelijke afronding.

Begeleiding: Annine van der Meer, Karin Haanappel en musici
Datum: zaterdag 26 juni 2021
Plaats: Lutherse Kerk (Hamburgerstraat 9, centrum Utrecht)
Tijd: 14.00u – 17.30u
Deelnemers: (m/v)
Kosten: €35
Aanmelden: vóór 24 juni, via secretariaat@degraalbeweging.nl

 

Delen