Lezingenreeks ter nagedachtenis van Titus Brandsma

Het Titus Brandsma Instituut organiseert dit voorjaar een viertal online lezingen over Titus Brandsma.

Titus Brandsma werd op 23 februari 1881 geboren in Ugoklooster (nabij Bolsward) als Anno Sjoerd Brandsma. Titus werd zijn kloosternaam bij het intreden bij de orde der karmelieten. Brandsma had vele talenten. Hij doceerde jonge karmelieten in opleiding, was maatschappelijk actief in Oss en werkzaam als journalist bij De stad van Oss en de Gelderlander. Hiervoor schreef hij vooral artikelen over spiritualiteit.

Grote bekendheid verwierf Titus ook als hoogleraar Filosofie aan de in 1923 opgerichte Katholieke Universiteit van Nijmegen, waarvan hij bovendien een jaar lang rector magnificus was (1932/33). Verschillende middeleeuwse handschriften, later verloren gegaan in de oorlog, zijn dankzij initiatief van Titus als fotoafdruk bewaard; het fundament van het in 1968 opgerichtte Titus Brandsma Instituut.

Lezing 2: Titus Brandsma on medieval philosophy

Titus Brandsma was een van de vele slachtoffers van het nazisme en het daaraan verbonden dictatoriaal regime. Na zijn overlijden op 26 juli 1942 in kamp Dachau werd zijn lichaam vernietigd. Dit is een voorbeeld van hoe dictatoriale regimes het persoonlijke van mensen proberen te vernietigen. De gedachtenis van Titus Brandsma bleef echter springlevend. Tot op de dag van vandaag leeft zijn getuigenis voort en spreekt hij mensen aan, wereldwijd. Dat laat ook zijn naderende heiligverklaring zien.

Aan de hand van divers materiaal uit het leven van Titus Brandsma – zoals foto’s, een video-opname, een geluidsopname, maar ook handgeschreven notities en een pagina uit zijn agenda – geeft Anne-Marie Bos een inkijk in hoe Titus Brandsma zich als persoon liet zien. .

Na de lezing is er ruimte voor gesprek.

Data volgende lezingen:

Lezing 2: Woensdag 30 maart, 15.30-17.00 uur
Dr. Simon Nolan o.carm
Titus Brandsma on medieval philosophy (English)

Lezing 3: Woensdag 20 april, 15.30-17.00 uur
Prof. Inigo Bocken
Titus Brandsma over heiligheid (Nederlands)

Lezing 4: Woensdag 11 mei, 15.30-17.00 uur
Prof. Fernando Millan Romeral, o.carm
Titus Brandsma on national socialism (English)

Meer informatie over de lezingen vindt u hier

Delen