Lezing: Onuitsprekelijk paradijs. De groene spiritualiteit van Thomas Merton

In de Abdij van Berne wordt op zaterdag 9 oktober een lezing gehouden over de groene spiritualiteit van Thomas Merton. De lezing wordt gegeven door Kick Bras, emeritus predikant van de PKN, voormalig docent spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen.

De Amerikaanse trappistenmonnik Thomas Merton – misschien wel de beroemdste monnik van de twintigste eeuw – was een groot natuurliefhebber. Zijn dagboeken getuigen van zijn intense, spirituele natuurervaring die ten diepste voortkomt uit een mystieke verbondenheid met alle leven, en daarin met de Levensbron. Deze natuurmystiek leidde tot een steeds openlijker kritiek op de exploitatie van de schepping voor menselijk gewin. Zo groeide deze mystiek uit tot ecologische ethiek.

Bras gaat tijdens de lezing in op de lyrische natuurbeschrijvingen uit de dagboeken en gedichten van Thomas Merton. Maar ook op hoe Merton deze ervaringen verbond met zijn monastieke spiritualiteit en uit welke bronnen hij daarbij putte.

Dit jaar heeft Bras het boek Onuitsprekelijk paradijs uitgebracht waarin hij de dagboeken van Thomas Merton bespreekt en uiteenzet. Duidelijk wordt dat de belevingen en de visie van Merton nog steeds actueel zijn. Dit boek zal mensen die in de klimaatcrisis van onze tijd zoeken naar authentieke inspiratie veel kunnen bieden.

De lezing zal plaatsvinden op zaterdag 9 oktober van 14:00 – 16:00 uur in de Grote Zaal van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Na afloop blijft Kick Bras in de boekhandel om zijn boek te signeren.

U bent van harte welkom!

Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk-Dinther
Zaterdag 09 oktober, 14:00 – 16:00 uur
Entree: € 10,- incl. één consumptie
Aanmelden en tickets via: Berne media

 

Delen