Leerhuis Ad Montem Mystiek en Spiritualiteit Titus Brandsma als gids

Mystieke schrijvers roepen herkenning op en geven woorden aan onze eigen ervaringsweg. We hoeven ons niet met hen te identificeren, maar lezend brengen ze ons ongemerkt bij de diepere laag van ons wezen die altijd achter de horizon verborgen blijft. Voorbij de inhoud van de tekst en voorbij onze eigen gedachten openen ze ons voor onze ongrijpbare godsrelatie. Zonder angst kunnen we ons dan daaraan overgeven en ons toevertrouwen aan de blik van God die ons in Zijn waarheid tevoorschijn kijkt.

Zelfs in kamp Amersfoort heeft Titus Brandsma zijn medegevangen laten delen in de rijkdom van de Nederlandse mystiek met name van de beweging van de Moderne Devotie en Geert Grote. Als Fries voelde hij zich daarmee nauw verwant. De mystieke weg was voor hem de roeping van iedere mens. Daarom schreef hij het liefste voor een breed publiek van gewone mensen die hij vertrouwd wilde maken met hun persoonlijke roeping om te leven in relatie met God. Voor hem was de mystieke traditie een onuitputtelijke bron om dat ‘weten’ in de diepste lagen van de menselijke ziel meer bewust te laten worden. Al zijn geschriften zijn een vorm van impliciete geestelijke begeleiding waarin ‘onderscheiding’ centraal staat.
In deze dagen zullen we drie soorten teksten lezen.
Mystiek uit de Nederlanden
Wat is mystiek
Mystiek en Pseudo-mystiek

U kunt zich inschrijven via info@admontem.org
Vergoeding door middel van een gift op onderstaande bankrekening met vermelding Leerhuis oktober-november 2022 (advies bedrag € 125,-)

31 oktober – 3 November 2022
Plaats Got Tjark centrum Schiermonnikoog
Inleiders Jos Huls & Hein Blommestijn

Delen