Judith Koelemeijer over ‘Etty Hillesum’

Lezing en boekpresentatie

Op zaterdag 29 oktober 2022 zal Judith Koelemeijer ‘auteur van het zwijgen van Maria Zachea’ haar nieuwste boek in klooster Wittem presenteren: Etty Hillesum, het verhaal van haar leven.
De joodse Etty Hillesum werd nog geen dertig jaar. Ze stierf in de Tweede Wereldoorlog het concentratiekamp Auschwitz. Maar wat ze schreef, is nog steeds een bron van inspiratie voor miljoenen. Haar dagboeken en brieven, die over de hele wereld werden vertaald en gepubliceerd, spreken nog altijd onverminderd tot de verbeelding. Maar wie was Etty Hillesum eigenlijk? Welke vrouw gaat schuil achter de mythe die van haar is gemaakt?

Judith Koelemeijer volgde het spoor ver terug. Zij werkte de afgelopen jaren aan een biografie, gebaseerd op diepgravend onderzoek in binnen- en buitenland. Zij reisde van Westerbork naar Amerika, van Israël naar Polen, interviewde tal van mensen en deed vele verrassende ontdekkingen in archieven en op zolders. Haar onderzoek werpt een nieuw licht op Etty Hillesum; op haar Russische moeder, haar jeugd in Deventer, haar studententijd, haar vrienden en liefdes, de oorlogsjaren in Amsterdam en Westerbork, en het einde in Auschwitz. Etty had besloten niet onder te duiken: ze wilde het lot van haar volk delen. Maar waarom? Wat was de achtergrond van deze opmerkelijke keuze? En hoe kunnen we haar indrukwekkende getuigenis begrijpen in de context van haar tijd en van haar familieleven en brede vriendenkring?

In Etty Hillesum, een boek dat leest als een meeslepende roman, zet Judith Koelemeijer het korte en intense leven van Etty Hillesum op een heldere en aangrijpende manier in een nieuw licht
De lezing start om 14.00 uur en na een uur is er een korte pauze waarin het boek te koop is in de kloosterboekwinkel. De auteur is beschikbaar om het boek te signeren. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen. Rond 16.00 sluiten we deze middag af.
Kaarten voor de lezing kosten € 10,- en zijn verkrijgbaar via info@kloosterwittem.nl of 043-4502332

 

Delen