Inspiratieavond ‘Geef de Geest de ruimte’

Logo viering 200 jaar pater Karel Houben en 300 jaar passionisten

Dit voorjaar vindt er elke maand bij de Pater-Karelkapel in Munstergeleen een inspiratieavond plaats onder het motto ‘Geef de Geest de ruimte. De eerstvolgende keer is op donderdag 17 februari.

Deze avonden rondom spiritualiteit beginnen om 19.00 uur en vinden plaats in de geboortekamer van Pater Karel. Tijdens deze avonden wordt stilgestaan bij een tekst uit de bijbel en geluisterd naar muziek. De avonden worden verzorgd door een van de paters passionisten.

In de Pater-Karelkapel in Munstergeleen wordt dit jaar een Heilig Jaar gehouden vanwege de 200e geboortedag van de heilige pater Karel Houben.

Pater Karel Houben

Pater Karel Houben werd geboren in 1821 geboren in Geleen. Al jong wilde hij priester worden. Hij trad in bij de paters passionisten in België, maar werd vandaaruit in 1852 naar Engeland gezonden. Na vijf jaar vertrok hij naar klooster Mount Argos in Dublin. Daar werd hij als snel bekend vanwege zijn genezende en troostende gaven. Pater Karel werd gezien als een wonderdoener en zijn naam en faam verspreidde zich door heel Dublin en Ierland. Zieke en bedroefde mensen kwamen voor zijn zegen, zijn gebeden en om te biechten.

Pater Karel stierf op 71-jarige leeftijd op 5 januari 1893 en werd begraven op het kerkhof van de Passionisten. Honderden mensen kwamen voor de uitvaart. Na de dood van Pater Karel bleven de mensen naar Mount Argus komen om zijn hulp en zegen af te smeken.
In 1988 werd hij zaligverklaard en na erkenning van een wonderbaarlijke genezing volgde in 2007 zijn heiligverklaring.

Heilig Jaar

Vanwege de viering van zijn 200ste geboortedag in december 2021 heeft paus Franciscus een Heilig Jaar uitgeroepen voor zowel de Pater Karelkapel in Munstergeleen als voor het klooster Mount Argos in Dublin. Het gebeurt niet vaak dat de paus een Heilig Jaar uitroept.
Een Heilig Jaar houdt in dat pelgrims een volle aflaat kunnen verdienen als ze de kapel in Munstergeleen bezoeken.  Daarnaast moet je om de aflaat te verdienen, ook deelnemen aan de biecht, de heilige communie hebben ontvangen en voor de kruisweg of de rozenkrans bidden.

Aanvang: 19.00 uur
Locatie: Pater-Karelkapel, Pater Karelweg 1, Munstergeleen
website Pater-Karelkapel

Delen