In 2019 verwierf hij wereldfaam als medeontdekker van de eerste foto van het zwarte gat. In oktober staat hij op het podium om de Titus Brandsma Lezing uit te spreken. Heino Falcke over het zwarte gat dat hem nóg dichter bij het geloof heeft gebracht.
Heino Falcke is hoogleraar Astrodeeltjesfysica en radioastronomie van de Radboud Universiteit en een van de leiders van een wereldomvattend team wetenschappers dat in 2019 de eerste foto van een zwart gat wist te maken. Naast wetenschapper is hij ook lekenpredikant, twee rollen die elkaar niet in de weg zitten. Integendeel: “Ik ben de schepper dankbaar dat ik dit heb mogen zien.”
Zwarte gaten zijn één van de meest fundamentele voorspellingen van Einsteins relativiteitstheorie, een extreme concentratie van materie waaruit zelfs licht niet kan ontsnappen. Het is het einde van tijd en ruimte. “Het zwarte gat is een fundamentele grens, het is wat als laatste overblijft van het heelal. Er is geen mogelijkheid om te weten te komen wat er achter het zwarte gat gebeurt. Daarmee kijk je dus ook letterlijk naar de grenzen van je kennis.”
Titus Brandsma Lezing 2021: Een reis naar het einde van tijd en ruimte | Vrijdag 15 oktober, 15.00 – 16.30 uur | Na afloop van de lezing gaat Falcke in gesprek met Christoph Lüthy, Radboud-hoogleraar Geschiedenis van de filosofie en decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Wilt u bij de TBI Lezing aanwezig zijn? Meld u dan nu aan. Voor de livestream hoeft u zich niet aan te melden.
Meer informatie over de lezing van Heino Falcke vindt u hier.
Titus Brandsma Instituut
Erasmusplein 1
6525 HT Nijmegen
T 024 361 21 62
E secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl