Religieus leven met toekomst. Drie webinars over verschillende aspecten van het religieuze leven.

In 2021 is het 750 jaar geleden dat de Norbertinessenpriorij van Sint-Catharinadal in Oosterhout werd gesticht. Ook de Clarissen te Megen (300 jaar), de Norbertijnen van de Abdij van Berne-Heeswijk (900 jaar geleden gesticht) en de Kruisheren van St. Agatha (600 jaar geleden gesticht) vieren in 2021 een jubileum. Voor de Provincie Noord-Brabant was die aanleiding 2021 uit te roepen tot Jaar van het Brabants Kloosterleven. De Konferentie Nederlandse Religieuzen denkt de komende jaren na over een theologie van het religieuze leven. In aansluiting daarbij is het jaarthema  2021: ‘Religieus leven vandaag. Broeder, zuster, wie ben je?’
In drie webinars worden aspecten van een religieus leven doordacht en besproken. De webinars zijn een opmaat voor een publicatie van een bundel onder redactie van prof. dr. Henk Witte en dr. Arnold Smeets, voorzien in het najaar van 2022.

 

Programma:

2 december 2021 Over het DNA van het religieuze leven.

Wat is dat nu eigenlijk: religieus leven? Vaticanum II noemt de navolging van Christus als de hoogste regel als het gaat om een vernieuwing van het religieuze leven.  Hoe kan je, in onze tijd en samenleving, de navolging van Christus begrijpen en leven?
Met prof. dr. Henk Witte, drs. Stefan Mangnus o.p. en prof. dr. Erik Borgman. Moderator Zr. Monica Raasen.

16 december 2021 Komen en blijven

Wat zijn motieven en overwegingen om vandaag de dag  te kiezen voor een gemeenschappelijk religieus leven? En, als je dan gekozen hebt, hoe is het om te leven met mensen met verschillende achtergronden en levensverhalen en deel uit te maken van een gemeenschap die divers is, in leeftijd en meer en meer ook in culturele achtergrond.
Met Bastiaan van Rooijen S.J.,  Quirien Hagens MA, René Dinklo o.p., Avin Kunnekkadan s.v.d.,  Angela Holleboom o.s.c., Catharina Al o.p. Moderator prof. dr. Willem Marie Speelman o.f.s.

13 januari 2022 Een toekomst voor plaatsen van stilte. Navolging, leegstand en hergebruik

De gebouwen van de oude kloosters en abdijen zijn niet uit het landschap weg te denken. Als plaatsen schoonheid en stilte en van zowel spiritueel-religieuze als cultuurhistorische betekenis. Zo zijn er in onder meer in de kerken van de Reformatie nieuwe initiatieven tot een religieus leven en krijgen gebouwen die leeg komen te staan in de lijn van de oorspronkelijke bedoeling een nieuwe toekomst. Wat is de kracht van de vormen en de gebouwen van het religieuze leven? Wat zijn mogelijkheden en waar liggen grenzen?

Met dr. Karen Lens (architect, Universiteit Hasselt) en dr. Anique de Kruijff (Afdelingshoofd Erfgoed in Kerken en Kloosters, Museum Catharijneconvent) en met prof.dr. Leon van den Broeke (TU Kampen, VU) en dr. Sjoerd Mulder (TST). Moderator Dorothé IJzerman o.f.s.

 

Praktische informatie:

Wanneer: 2 en 16 december 2021 en 13 januari 2022, telkens 15.00 tot 16.30  uur
Locatie: Via Zoom
Deelname is gratis. Aanmelden verplicht via deze link: www.tiu.nu/ReligieusLeven.

Delen