Digitale 40-dagenretraite 2023

©GoedBlauw
©GoedBlauw

“Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar” is de titel van de 40-dagenretraite 2023. De retraite gaat op Aswoensdag (22 februari) van startzondag en eindigt op 9 april, Pasen.

Het is de achttiende digitale retraite van de jezuïeten. De retraite is geschreven door jezuïet Wiggert Molenaar.

Wiggert Molenaar sj over de retraite
Jezuïet Wiggert Molenaar benadrukt dat de 40-dagentijd niet alleen een tijd is van vasten en gebed, maar ook van extra aandacht voor naastenliefde. Hij zegt over de retraite:
“Bij het schrijven was het uitgangspunt de liturgische kalender. Iedere dag bidden we dus met een tekst van het leesrooster. Daarnaast heeft de retraite een secundair thema: de sociale leer van de katholieke kerk. Dat komt tot uitdrukking in de titel van de retraite uit Psalm 85: “Rechtvaardigheid en vrede omhelzen elkaar”. Iedere week wijd ik de retraitanten verder in in dit ‘best bewaarde geheim van de katholieke kerk’, om de woorden van sociaal activiste Dorothy Day te citeren.”

Samenwerking met Bidden Onderweg
Nieuw dit jaar is de samenwerking met de gebedspodcast van de jezuïeten: Bidden Onderweg. Ieder weekend staat er een geleide podcastmeditatie klaar in de app van Bidden Onderweg, geschreven door de auteur van de digitale retraite. Hiermee kunnen deelnemers van de digitale retraite terugblikken op hun retraiteweek.
Innerlijke voorbereiding op de grote christelijke feesten
Deze 40-dagentijd zullen ruim 20.000 mensen uit voornamelijk Nederland en Vlaanderen deelnemen. De digitale retraites van de jezuïeten tijdens advent en de 40-dagentijd zijn inmiddels een begrip. De retraites helpen velen zich innerlijk voor te bereiden op twee belangrijke christelijke feesten: Kerst en Pasen. Zoals een deelnemer het omschreef: “De digitale retraite heeft structuur aan mijn bidden gegeven en ordende mijn innerlijk leven.”

Inspiratie
De retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. In het online gastenboek kunnen deelnemers hun gebedservaringen delen.

De digitale retraitanten krijgen dagelijks een gebedsmail met Bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om het feest van Pasen intenser te beleven.
Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via www.40dagenretraite.org. Deelnemers ontvangen gedurende de periode van 40-dagentijd dagelijks een gebedsmail. Wie zich eerder inschreef hoeft zich niet opnieuw aan te melden.

Internetpastor Nikolaas Sintobin sj | nikolaas.sintobin@jesuits.net | 0031 (0)6 37 15 66 68

 

Delen