Dierenzegen

Op dinsdag 4 oktober vindt er om 16:00 uur in de kloostertuin van Stadsklooster San Damiano te ’s-Hertogenbosch een Dierenzegening plaats. De broeders en zusters van het stadsklooster, volgelingen van Franciscus van Assisi, zullen huisdieren en hun baasjes zegenen en bidden dat het baasje instaat voor goede zorg voor zijn dier en het dier zijn baasje veel plezier en genegenheid mag geven.

4 oktober is natuurlijk Werelddierendag. In 1931 is ervoor gekozen om Werelddierendag te vieren op de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi, die op 4 oktober 1226 overleed. Hij is de patroonheilige van de ecologie en meer specifiek van de dieren.
Franciscus van Assisi beschouwde alles wat op aarde leeft, alles in de Schepping, als broeders en zusters. Hij wees erop dat planten en dieren veel beter waren in het tonen van hun dankbaarheid aan God en dat wij mensen veel van hen kunnen leren.

In Stadsklooster San Damiano wonen volgelingen van Franciscus en Clara van Assisi. Op dit moment wonen er 7 zogenaamde minderbroeders. Ook wonen er 2 zusters clarissen en 2 leden van de Orde van Franciscaanse Seculieren, de zogenaamde derde orde van Franciscus.

Naast de Dierenzegening, vieren wij het Franciscusfeest ook met een Transitusviering op maandag 3 oktober om 19:30 uur in de kloosterkerk. In die viering wordt de overgang van Franciscus van het aardse naar het hemelse leven gevierd. En op dinsdag 4 oktober is er in de kloosterkerk om 10:30 uur een plechtige hoogmis om de betekenis van Franciscus’ leven voor de Kerk en voor de franciscaanse familie te vieren.

Stadsklooster San Damiano is gelegen aan de Van der Does de Willeboissingel 12 te ’s-Hertogenbosch.

 

Delen