De SPV wandelt voor de 25e keer naar Sint Brigida in Noorbeek

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) organiseert voor de 25e keer een wandeling naar Noorbeek op de feestdag van de dorpsheilige Sint Brigida (Sint Briej).

Noorbeek is al sinds 1634 een pelgrimsoord waar boeren de hulp inroepen van deze beschermheilige tegen veeziektes. Dat is gebaseerd op legendes die al vroeg de ronde deden na de dood in het jaar 523 van deze stichteres van het klooster Kildare in Ierland.

De wandeling van 13 km begint al om 07.00 uur in de Gerarduskapel van Wittem en gaat via Margraten (instapmogelijkheid bij de kerk om 09.00 uur) naar Noorbeek, waar de wandelaars zich aansluiten bij de viering van 11.00 uur. Vlak tevoren putten zij – samen met kinderen uit het dorp- water bij de Brigidabron.
In de kapel van Pelgrimsoord Klooster Wittem wordt op de vroege woensdagmorgen om 07.00 uur de groepswandeling geopend met een korte introductie en het pelgrimsreisgebed. Het eerste deel van de wandeling voert via Gulpen en Ingber naar Margraten. In de parochiekerk aldaar is een korte bezinning. Andere wandelaars kunnen zich er om 09.00 uur bij de pelgrims aansluiten voor de laatste 6 km.

Het tweede deel van de tocht voert langs de interessante kerk van Banholt, waar een korte stop wordt gehouden, en –vlak voor Noorbeek- de Brigidabron, waar water wordt geput dat in de Bigidakerk wordt gezegend tijdens de eucharistiering van 11.00 uur.

Na afloop van die viering kan men meedoen aan het gezellige ‘frühschoppen’ in een van de café’s van het dorp. Wie wil kan om 13.00 uur vanaf Herberg St.Brigida mee terug wandelen naar Wittem langs een andere, opnieuw mooie route: via het Gulpdal en de bossen van Landsrade (13 km). Een kwartier eerder gaat een Arriva-bus (lijn 57; uursdienst) rechtstreeks van Noorbeek naar Partij/Wittem, vlakbij het klooster.

Om mee te wandelen is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Wittem (07.00 uur) of Margraten (09.00 uur) is voldoende. Deelname is gratis, maar een vrije gave wordt op prijs gesteld.
Als er extreem weer wordt verwacht, kijk op www.spvlimburg.nl om te zien of de tocht doorgaat.

Delen