Collegereeks ‘Lijden, weg van bevrijding’

Wat is dat eigenlijk: lijden ondergaan? En hoe kun je vanuit het herkennen van het lijden een uitweg vinden? Een uitweg naar wat? In de collegereeks ‘Lijden, weg van bevrijding?’ van het Titus Brandsma Instituut bieden zuster Catharina en Bach-kenner Ad de Keyzer richtingaanwijzers op de lijdensweg. Actueel, nu de passietijd ook dit jaar weer samenvalt met de coronatijd.

Handreiking over het lijden
Het Titus Brandsma Instituut biedt de toehoorder tijdens de veertig dagen op weg naar Pasen een handreiking met een cursus over het lijden. Voor het eerst met een optreden van zuster Dominicanes Catharina, die de zes cursusochtenden aftrapt met teksten van haar naamgever, Catharina van Siena. De hedendaagse Catharina onderzoekt binnen het TBI het leven en werk van haar verre voorganger uit de veertiende eeuw, die een rijk oeuvre met onder meer bijna vierhonderd brieven en gebeden heeft nagelaten. Haar rijke leeservaring gaat ze in de cursus delen met de toehoorders.

Het lijdensverhaal volgens Bach
Ad de Keyzer brengt tijdens de colleges Bach ten gehore, in deze tijd in het bijzonder de Johannes Passion, geschreven voor de liturgieviering van Goede Vrijdag. Bach overweegt hierin muzikaal en tekstueel het lijdensverhaal. ‘Hij laat je iets dat je bekend voorkomt anders zien’, aldus De Keyzer. ‘Ik probeer te laten lezen en horen hoe Bach ons helpt ons te verbinden met het lijden, ons eigen lijden. Dat mensen merken: niet de persoon in het lijdensverhaal lijdt, het zou wel eens over mezelf kunnen gaan.’
> Lees het hele interview met zuster Catharina en Ad de Keyzer

Lijden, weg van bevrijding | 6 woensdagochtenden in de veertigdagentijd (2, 9, 16, 23, 30 maart en 6 april (13 april reserve) | 10.00 – 12.30 uur| Locatie: de eerste collegeochtend in het Titus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11 te Nijmegen (mits de dan geldende corona-maatregelen het toelaten), de overige colleges online| Kosten € 355,- of 455,- (inclusief twee werkstukken en een certificaat) | Aanmelden kan tot 23 februari.
> Meer info en aanmelden

Delen