Bijbels Museum te gast met tentoonstelling Zie mij

Hedendaagse visuele vertaling van de Bijbel te zien in Sint Joriskerk Amersfoort

Bijbels Museum te gast met tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in foto’s vanaf 12 september

Hoe breng je de eeuwenoude verhalen van de Bijbel tot leven in deze tijd? Kunstenaar Caroline Waltman doet dit met behulp van fotografie. Zij maakte honderden foto’s in en buiten Europa en combineerde deze beelden met verzen uit de Bijbel. Deze eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel is binnenkort te zien in de Sint Joriskerk te Amersfoort in de tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in foto’s. De foto’s – deels afgedrukt op levensgroot formaat – worden getoond in combinatie met de gekozen Bijbelverzen. Zie mij is in Amersfoort te zien van 12/9 t/m 28/10/2023.

Caroline Waltman (1970) fotografeerde in zestien landen in en buiten Europa. De beelden zijn zeer divers, van landschappen en stillevens tot portretten en beelden van het dagelijks leven. De verbanden die Waltman legt tussen beeld en tekst zijn soms heel direct, veel vaker juist associatief. Samen vormen de foto’s een eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel. De gekozen Bijbelverzen zijn in de tentoonstelling in zes talen te lezen: Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Fries en Tigrinya. Dankzij deze vertalingen, maar ook vanwege de culturele verscheidenheid van Waltmans werk, is de tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in foto’s toegankelijk voor een breed en cultureel divers publiek. Met de tentoonstelling – een productie van het Bijbels Museum – wil de maker prikkelen, ontroeren en bemiddelen: “We willen een eigentijds perspectief bieden op de oude verhalen en onze bezoekers hiermee uitnodigen tot reflectie”, aldus Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum.

Over Caroline Waltman
Kunstenaar Caroline Waltman beweegt zich tussen fotografie, sculptuur, drukwerk, tekst, film en grafiek. In haar werk onderzoekt Waltman nieuwe verbindingen. “Ik ben aangetrokken tot grote verbanden maar wordt gedreven door mijn liefde voor het detail.”, aldus Waltman. Het maken van de foto’s, het bestuderen van de Bijbel en het selecteren van de fragmenten voor Zie Mij vormden een dynamisch en artistiek en spiritueel uitdagend proces. Het resultaat verscheen eerder in de vorm van het fotoboek Paradisewill.com. Haar meest recente boek is De wereld in het klein – de verrassende ontdekking van een oer-Hollands landschap. Momenteel werkt ze aan een project over de natuur van Amsterdam. Het werk van Waltman is geëxposeerd in binnen- en buitenland.

Over het Bijbels Museum
Het Bijbels Museum is een nomadisch museum, dat in reizende tentoonstellingen verhalen rond zingeving deelt met een zo groot mogelijk publiek. Voor wie wel en voor wie niet gelooft. We produceren duurzaam: we presenteren ons werk – vaak met nieuwe en in opdracht gemaakte kunst – in partnermusea, monumentale kerken en publieke gebouwen in het land. De tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in foto’s is eerder op verschillende locaties in het land te zien geweest. Na Amersfoort reist Zie mij door naar Deventer en Friesland.

Tentoonstelling Zie mij. De Bijbel in foto’s
12 september – 28 oktober 2023, Sint Joriskerk: Hof 1, 3811 CJ Amersfoort
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur
Entree: 2 euro p.p. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

Delen