900 JAAR NORBERTIJNEN. NORBERTUS BEZONGEN

Op zondag 17 oktober vindt in de abdijkerk van Berne – Heeswijk een bijzonder concert plaats. Een gezongen eerbetoon aan de stichter van de orde, Norbertus van Gennep. Hij was het die in 1121 met een groepje getrouwen in Prémontré (Noord Frankrijk ) de eerste nederzetting stichtte van een beweging die zou uitgroeien tot de grote en grootse orde van de Norbertijnen.
Nu de orde dit jaar zijn negende eeuwfeest viert is het passend om de man met wie het allemaal begonnen is een muzikale hulde te brengen. De Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen brengt onder leiding van zijn dirigent, Stan Hollaardt, een repertoire van gregoriaanse gezangen uit de rijke Norbertijnen traditie. Deels vergeten gezangen, opgediept uit oude manuscripten, zullen ten gehore worden gebracht.

De jubilerende orde wil niet alleen terugkijken maar ook stilstaan bij het heden en de actualiteit van vandaag. Het jubileumjaar werd ook een coronajaar: een jubileum in de schaduw van de pandemie. Ook daaraan wil de schola aandacht schenken. Hollaardt heeft een gregoriaanse invulling gegeven aan een Latijns misformulier dat in maart 2020 in Rome werd gepubliceerd. Het concert opent met enkele gezangen uit die Coronamis.

Er viel veel te vieren maar er mocht tot nu toe maar weinig. Gelukkig keert het tij, de coronaregels zijn en worden verder versoepeld. De abdijgemeenschap van Berne is blij dat nog tijdens het jubileumjaar Norbertus kan worden toegezongen in aanwezigheid van geïnteresseerd publiek. Belangstellenden zijn dan ook van harte welkom.

Het concert worden gehouden op zondag 17 oktober en begint om 19.30 uur. De uitvoering duurt ruim een uur en de toegang is gratis. Na afloop gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie. Dan is er ook gelegenheid om CD’s van het koor aan te schaffen.

Nadere informatie: secretariaat abdij van Berne, info@abdijvanberne.nl
Tel: 0413-299299 ( werkdagen 09.30 – 12.30 uur )

Delen